Biografie

Lees meer over mij, mijn opleiding en ervaringen

Jacques Vandevelde is geboren op 31 mei 1949. Hij komt uit een muzikale familie (zijn vader speelde dwarsfluit en zijn moeder piano) en het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn interesse in muziek reeds startte in zijn kindertijd. Gedurende vijf jaar volgde hij notenleer en piano aan het Koninklijk Conservatorium te Gent. Toevallig leerde hij Digno Garcia kennen, een beroemde Paraguyaanse harpist die in Europa op tournee was. Jacques werd onmiddellijk gefascineerd door de harp en stortte zich vol overgave op de studie van dit boeiende, exotische instrument.


Omdat hij de sound die hij wilde horen uit een harp niet in de handel vond, maakte hij zijn eigen eerste harp. Hoe meer hij zich verdiepte in dit instrument, hoe meer hij wilde weten over harpmuziek en -cultuur in het algemeen. Hij bestudeerde ritmes uit alle werelddelen en uiteindelijk verloor hij zijn muzikaal hart aan die van Venezuela. De harp, het nationaal instrument van Paraguay (arpa guarani) en Venezuela (arpa llanera), is als folklore-instrument in het Westen minder gekend. Die lacune probeert Jacques Vandevelde te overbruggen. 

Naast harpistcomponist is hij ook harpenbouwer. Zijn instrumenten vallen bij het publiek sterk in de smaak omwille van hun specifieke, heldere klanken. Naast eigen werken interpreteert hij melodieën die aanvankelijk niet voor harp bedoeld waren om zodoende dit instrument dichter bij het publiek te brengen. 

Het resultaat hiervan is merkbaar in de talrijke optredens die hij verzorgt in binnen- en buitenland (Frankrijk, Nederland, Spanje, Duitsland, Luxemburg, Zweden, Japan, Estland, Ecuador en Venezuela).

Hij werkte samen met andere muzikanten zoals: Laïs, Dirk Brossé, Dirk Van Esbroeck, A.Marcucci, Arielle Valibouse (eerste harpiste van de Vlaamse opera), Conny Neefs, Paul Michiels, Gabriel Rios, Eve Delcambre, De Gentse Floraliën, beiaardier wijlen Aimé Lombard, koren en harmonieën.